Implantologie

Implantologie is de tandheelkunde die draait om implantaten. Een tand heeft een kroon en een wortel. De Kroon is eigenlijk het deel in de mond dat zichtbaar is. De wortel is niet te zien maar is het onderdeel van de tand dat de tand vastzet in de kaak.

Een implantaat is eigenlijk een kunstwortel die wordt geimplementeerd in het kaakbeen. Over het algemeen wordt dit gedaan door middel van een schroef dat van titanium of een legering ervan gemaakt wordt.

Het vervangen van missende tanden

Een implantaat is een oplossing wanneer een of meerdere tanden missen. Dit kan bijvoorbeeld door tandbederf of door een ongeval gebeuren. Een implantaat op zich kan een tand niet vervangen. Als het implantaat geplaatst is kan er bovenop de implantaat een kunstmatige tand worden gemaakt die de eiteindelijke vervanging van de tand of kies vormt.

Een kroon kan gebruikt worden om een kunstmatige kroon te plaatsen maar kan ook gebruikt worden om een brug te bevestigen. De eerste optie is van toepassing wanneer er maar een tand mist en een brug wordt toegepast in situaties waarin meer tanden of kiezen missen. Meerdere tanden kunnen ook door elk een eigen implantaan worden vervangen maar deze keuze wordt gemaakt door de implantoloog in samenspraak met de klant.

Plaatsen van het implantaat

Het plaatsen van een implantaat gebeurd over het algemeen onder locale verdoving. Het gaat hierbij om een chirurgische ingreep die altijd door een specialist uitgevoerd dient te worden. Dit kan bij een specialistische praktijk.

Er zijn meerdere tandheelkundige beroepen die dit gespecialiseerde werk mogen uitvoeren. Onder meer de implantoloog, de tandarts of kaakchirurg. Daar deze specialisaties ook een uitgebreide training kennen op het gebied van implantologie.

De materialen van het implantaat

Over het algemeen wordt er gebruik gemaakt van Titanium of biocompatibel materiaal. Biocompatibel betekend dat het materiaal niet afgestoten wordt door het lichaam en dus zonder problemen in het lichaam kan bestaan. In het verleden werdt nog weleens gebruik gemaakt van staal en kon tot dergelijke complicaties leiden maar met de komst van titanium is dit iets wat tot het verleden behoort. Inmiddels zijn er wereldwijd al miljoenen implantenten geplaatst en hebben de voorkeur boven het plaatsen van verwijderbare prothesen.

De kosten van een implantaat

De kosten van een implantaat bestaan uit de kosten van de operatie, het materiaal en de kosten voor het vervaardigen van de prothese: bijvoorbeeld een kroon of brug die aan het implantaat worden vastgemaakt. Afhakelijk van hoe u verzekerd bent kan het zijn dat er onderdelen van de behandeling vergoed worden. Neem hiervoor contact op met uw verzekering. Voor implantaten zijn verder gestandariseerde tarieven opgesteld door de NZA.

Hoewel een implantaat in aanschaf duurder is dan andere opties is een implantaat een betrouwbare lange termijn oplossing zonder terugkomende kosten. Hierdoor is een implantaat op langere termijn altijd voordeliger.

Implantologie Amsterdam

Bent u op zoek naar een implantaat in Amsterdam? Er zijn veel praktijken in Amsterdam die de mogelijkheid bieden om een implantaat te vervaardigen en te implementeren. Omdat implantologie een specifieke specialisatie is kan het zijn dat u voor een implantaat in Amsterdam op een wachtlijst komt voor de behandeling. Neem voor meer informatie en of vragen met betrekking tot implantologie in Amsterdam contact met met Tandarts Minvera.

Implatologie video